BLOG

Principalele teste prenatale

Principalele teste prenatale

Testele screening identifică potențialul de risc însă nu permit stabilirea diagnosticului.

Unele dintre acestea, de tipul analizelor de sânge sau ecografiilor, fac parte din rutina profilaxică de sarcină și nu trebuie sub nicio formă omise.

Anumite teste specifice, cum sunt cele pentru depistarea anomaliilor cromozomiale, sunt prezentate de către medic ca teste opționale și nu sunt periculoase pentru copil sau mama din punct de vedere clinic.

Faptul că mamele pot fi puse inutil în stare de alertă în perioada următoare, până la testele ce pot confirma sau infirma diagnisticul, reprezintă în sine un risc.

Testele de diagnostic sunt recomandate, în general, dacă testele de screening indică un risc crescut pentru o anumită afecțiune genetică.

Teste precum amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale prezintă un risc redus de avort.

În cazul testelor de screening, dacă rezultatul este normal, viitoarea mamă va fi mai liniștită. Dacă testul indică un risc crescut pentru o anumită afecțiune, multe dintre femeile însărcinate se confruntă cu decizia dacă să întrerupă sarcina.
Acestora le reamintesc că, de multe ori, măsurătoarea în sine a fantei bucale este o căramidă mică într-un proces extrem de complex, și greșeala multor medici ginecologi este aceea că o prezintă mamelor ca pe o analiză relevantă, inducând inutil o tare de panică și, de multe ori, disparare.

Până să calculezi un risc, trebuie să aducem alte teste care să confirme, iar lanțul acesta de teste nu este corect înțeles de școala medicală românească. Personal, nu îmi asum riscul de a trimite o pacientă către unul sau altul din teste fără a le explica în detaliu ce presupun acestea, astfel încât să poată lua singure decizia cea mai bună, în cunoștință de cauză.

Unele dintre aceste teste însă detectează problem ce pot fi tratate în timpul sarcinii sau care necesită o îngrijire specială a nou născutului imediat după naștere. Le atenționez însă pe pacientele mele că testele nu sunt perfecte în toate cazurile, unele oferind rezultate fals positive sau fals negative, și trebuie luat în calcul inclusiv acest fapt.