BLOG

Menopauza

Menopauza

Menopauza este un fenomen fiziologic ce se manifestă la toate femeile și se caracterizează prin încetarea menstruației - scăderea funcției ovariene și, implicit, sistarea funcției reproductive și a ciclului hormonal ce caracterizează femeia în perioada reproductivă a vieții. Vârsta medie de trecere la senescență este în Europa 52 - 53 de ani. Se poate însă întâmpla mai devreme, iar în aceste cazuri extreme, înainte de 40 de ani, vorbim deja de menopauza precoce.

Insuficiența/lipsa hormonilor sexuali - estrogen și progesteron - în sânge determină  modificări semnificative în funcția sistemului nervos, psihic, funcția glandelor endocrine, organelor interne, ca parte din procesul natural de îmbătrânire pe care îl și accelerează. Modificări la nivelul pielii,  sânilor, greutății corporale, apariția osteoporozei, pierderea elasticității corpului sau modificări vasculare provocate de arteroscleroză pot fi, de asemenea, simptome frecvente.

In acest moment este o mare controversă la nivel academic legată de raportul dintre riscuri și beneficii în cazul substituției hormonale - administrarea unor medicamente ce aduc un aport suplimentar de hormoni pe care organismul nu-i mai poate produce. În general, majoritatea medicilor consideră că, dacă simptomele manifeste sunt atât de puternice încât afectează calitatea vieții pacientei, este de preferat administrarea de hormoni, cu precauțiile de rigoare - controale regulate la sâni prin mamografie, ecografie uter, mucoasa uterină, ovare, coagularea și controlul doppler al vaselor sangvine pentru a depista tendința de tromboză, screening pentru depistarea trombolfiliilor. Mai mult, suplimentarea hormonală poate contribui la prevenirea osteoporozei și a disconfortului psihic asociat cu dereglările hormonale specifice.

În cazul în care pacienta raportează o tranziție ușoară de la perioada de fertilitate la cea de menopauză, substituția hormonală este de evitat. Unul dintre cele mai mari studii efectuate în SUA a atras atenția asupra eventualelor riscuri legate de cancerul la sân sau tromboză. În cadrul aceluiași studiu a fost infirmat rolul substituției hormonale în întârzierea procesului de îmbătrânire. Desigur, în situații particulare, după investigații amănuțile, poate fi luată în considerație, în funcție de istoricul medical al fiecărei paciente. Cele mai frecvente modalități de administrare sunt aplicatii de estrogen ca si cremă în vagin, implant, plasture - evitându-se pe cât posibil administrarea prin intermediul tractului digestiv, pentru a proteja ficatul.

Unul dintre fenomenele ingrijorătoare legate de menopauză este auto-medicația, la sfatul prietenelor, rudelor sau bazându-se pe informații luate de pe internet și chiar din emisiunile și publicațiile de specialitate, ce oferă informații cu caracter general. Substituția hormonală reprezintă un tratament extrem de puternic care, administrat necorespunzător, poate avea efecte atât pe termen scurt cât și pe termen lung, de la dereglări hormonale la boli precum cancerul sau trombofilia. De aceea, țin să subliniez importanța investigațiilor și a indicațiilor medicale în abordarea acestui fenomen cu care fiecare femeie se confruntă.