BLOG

Rata mortalității materne la nivel global, cu 40% mai mică decât în 1990

Rata mortalității materne la nivel global, cu 40% mai mică decât în 1990

Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS), UNICEFF, UNFPA (Fondul Națiunilor Unite pentru Populație), World Bank Group  și United Nations Population Division anunță o scădere a mortalității materne cu 44% raportat la cifrele din anul 1990.

 

Rata de mortalitate maternă a scăzut, la  nivel global, de la 523 000 în anul 1990 la un număr de aproximativ 303 000 de cazuri în ultimul an, conform celui mai recent raport de monitorizare dintr-o serie inițiată de Millennium Development Goals (MDG). Aceste cifre indică o rată a mortalității materne de 216 cazuri la 100 000 de nașteri, comparativ cu 385 în anul 1990. Termenul de “mortalitate maternă” se referă la situațiile în care mama își pierde viața în timpul sarcinii, la naștere sau în decurs de 6 săptămâni de la naștere.

 

“MDG a depus eforturi fără precedent în reducerea mortalității materne. În ultimii 25 de ani, riscul de mortalitate din cauze ce au legătură cu sarcina aproape s-a înjumătățit, ceea ce constituie un real progres, chiar dacă nu suficient. Știm că avem potențialul de a opri fenomenul mortalității materne până în anul 2030 și acesta este angajamentul pe care ni-l asumăm pentru următoarea perioadă”, a declarat Dr Flavia Bustreo, Asistentul Directorului General pe subiecte ce țin de sănătatea femeii și copiilor, în cadrul OMS.

 

“Multe dintre țările cu rate mari de mortalitate maternă vor înregistra un progres mai lent, sau vor rămâne în urmă în următorii 15 ani, dacă nu creștem numărul actual de moașe și asistente perinatale. Dacă nu facem un efort acum, în 2030 ne vom confrunta, din nou, cu ratarea țintei propuse în reducerea ratei de mortalitate maternă”, a subliniat Dr. Babatunde Osotimehin, Director Executiv UNFPA.

Eforturile de îmbunătățire a acestor cifre s-au concentrat pe o serie de direcții: îmbunătățirea igienei pentru a reduce riscurile de infecție; injectarea de oxitocină imediat după naștere pentru a evita sângerările severe; identificarea și tratarea afecțiunilor potențial fatale în condiții de sarcină, cum ar fi hipertensiunea arterială indusă de sarcină; asigurarea accesului la servicii de sănătate reproductivă și planificare familială pentru femei.

În ultimul an, 99% din cazurile de mortalitate maternă s-au raportat în regiunile în curs de dezvoltare, în mod special în Africa Sub-Sahariană cu o tară de 66%. Iar asta reprezintă un real progres având în vedere faptul că această regiune a înregistrat o îmbunătățire cu aproape 45% faţă de cifrele inițiale.

Cea mai dramatică îmbunătățire s-a înregistrat în Asia de Est, unde rata mortalității materne a scăzut de la 85 la 27 de cazuri la 100 000 de nașteri, o reducere cu 72% față de raportul inițial.

Stategia Globală pentru următoarea perioadă constă în intensificarea măsurilor de prevenție mai ales în perioada crizelor umanitare din contextul internațional recent.