BLOG

BTS-urile sau cum să-ți menții sănătatea sexuală

BTS-urile sau cum să-ți menții sănătatea sexuală

Bolile cu transmitere sexuală reprezintă în continuare o problemă de mare actualitate, atât pentru sănătatea individuală, cât și pentru cea publică. Răspândirea informațiilor corespunzătoare și protejarea individuală rămân singurele mijloace concrete de combatere și prevenire a acestor infecții. În toate țările dezvoltate, mijloacele de protecție împotriva contractării BTS-urilor sunt disponibile atât în farmacii, cât și în supermarket, dar, cu toate acestea, incidența bolilor transmise sexual nu este cu mult mai mică decât cea din regiuni mai puțin dezvoltate. Astfel, educația continuă să fie cea mai bună metodă pentru o viață sexuală lipsită de riscurile unei contaminări cu repercusiuni de multe ori importante în sfera fertilității pentru ambii parteneri.

Cele mai răspândite BTS-uri pot afecta deopotrivă bărbați și femei, dar există și boli cu incidență mai mare la femei sau la bărbați. Simptomele sunt variate, unele fiind foarte ușor de ignorat și de aceea proliferarea bolilor poate avea consecințe insidioase la distanță (la femei, în multe cazuri, poate duce la infertilitate, dureri în timpul actului sexual, dureri pelvine cronice, etc). De aceea, este important să nu se ignore nici cel mai mic simptom, să se practice actul sexual protejat și să se promoveze stabilitatea cuplurilor.

Datorită particularităților anatomice, femeile sunt afectate mai des de infecții genitale, dar și urinare. Acestea apar cu precădere în momentul în care PH-ul vaginului se modifică (din acid devine neutru sau chiar bazic) și astfel propria floră micrăbiană nu mai poate face față unor infecții oportuniste. Cel mai frecvent, aceste modificări apar în perioadele de stres, răceli, administrarea prelungită de antibiotice sau în timpul sarcinii. Fiecare regiune a globului, în funcție de structură sa epidemiologică, are incidențe mai mari sau mai mici ale principalelor boli transmise pe cale sexuală. Iată care sunt cele mai frecvente BTS-uri din Europa:


Clamidioza, o infecție bacteriană provocată de agentul Chlamydia trachomatis, afectează atât bărbații, cât și femeile care se expun riscurilor practicând contacte sexuale neprotejate cu parteneri infectați. Deși majoritatea persoanelor cu clamidioză nu prezintă simptome, acestea când apar includ: dureri la urinat, secreții anormale la nivelul penisului, respectiv, vaginului, prurit, dureri abdominale joase, febră și oboseală. Chlamydia poate infecta, de asemenea, rectul și suprafața oculară, provocând conjunctivită. Un tratament prompt este de dorit, având în vedere ușurința cu care boala se transmite, chiar și de la mamă, în momentul nașterii, la nou născut. Din fericire, tratamentul este unul ușor de administrat, bazat pe antibiotice.

 

Candidoza este una dintre cele mai întâlnite înfecții în sfera genitală. Este cauzată de o ciupercă ce există în mod normal în flora vaginală, aflată în echilibru cu mediul local. Apariția infecției este influențată de: tratamentul cu antibiotice, sarcină, obezitate, malnutriție, contraceptive orale combinate, contact sexual, etc. iar cele mai multe cazuri prezintă prurit intens, dureri, iritații vulvo-vaginale și o scurgere albicios-grunjoasă. Bărbații cu candidoză sunt foarte rar simptomatici, de aceea tratamentul este recomandat ambilor parteneri și se face cu antimicotice locale.


Trichomoniaza este o boală transmisă sexual care se instalează mai ales în momentul în cazuri de depresie imunitară. Simptomele includ prurit genital, senzație de usturime și o scurgere urât mirositoare, de culoare galben-verzuie. Se poate asocia cu alte infecții (HPV, clamidia, herpes etc.). Tratamentul recomandat se adresează ambilor parteneri (bărbații se consideră purtători) și se bazează pe antibiotice specifice (metronidazol).


Herpesul reprezintă o boală virală cu două tulpini patogene: 1, cu localizare peribucală, și 2, genitală. După infectare, virusul se cantonează în structuri nervoase și determină apariția unor vezicule cu conținut lichid, iar apoi devine latent și se poate reactiva în perioadele de imuno depresie (perimenstrual).

Herpesul genital este contractat prin sărut, sex vaginal, oral sau anal. Simptomele cu caracter general includ febră și stări subfebrile, dureri musculare, prurit, simptome specifice gripei, iar cele locale sunt usturime și dureri la locul erupției sau viitoarei erupții. Mai puțin frecvent, la femei, pot să apară cervicite și disurie (urinare dificilă).

Protejarea în timpul actului sexual este fundamentală în acest caz, herpesul fiind un virus extrem de contagios care se poate trata cu Aciclovir sau derivate. Medicația specifică poate doar să scadă frecvența, durata și intensitatea apariților atacurilor herpetice.


Gonoreea este un BTS care afectează deopotrivă femei și bărbați. Infecția poate fi mută (asimptomatică) în primele stadii, dar pe măsură ce avansează, intervin și simptome. Dacă este ignorată ea se poate extinde la căile genitale interne, determinând anexite și infertilitate secundară sau, chiar sistemic, determinând forme particulare de artrită. La bărbați există riscul unei complicații oftalmologice. Gonoreea se tratează destul de ușor, de obicei, cu antibiotice diverse.


Sifilisul este una dintre cele mai temute boli cu transmitere sexuală, foarte contagioasă și care, netratată la timp, afectează întregul organism și poate duce la deces. Ea este cauzată de o bacterie transmisă exclusiv prin contact sexual neprotejat, cu primele manifestări apărând la aproximativ 3 săptămâni după infectare. Sifilisul trece prin mai multe stadii de dezvoltare: primul stadiu este reprezentat de răni în zonele genitale; stadiul al II-lea, erupții cutanate pe tot corpul, cu simptome similare unei viroze respiratorii; stadiul al III-lea se instalează când apar probleme ale sistemului nervos, afectări pluriviscerale - paralizii, demență, orbire, moarte. Pe cât de gravă este această boală, pe atât de simplu este tratamentul ei : administrarea de antibiotice în funcție de stadiu, în doze mari și pe termen lung.

 

HIV/SIDA

Descoperit recent, în anul 1981, virusul imunodeficienței umane este cauza principală a dezvoltării sindromului imunodeficienței umane dobândite (SIDA), cauza de deces a peste 25 de milioane de oameni. Virusul, odată dobândit prin contact sexual neprotejat, slăbește sistemul imunitar până când acesta devine incapabil să mai lupte împotriva agresiunilor din mediul extern. Organismul este invadat de infecții oportuniste iar decesul poate să intervină din cauza unor infecții altfel ușor de tratat în condiții de imuntate normală: Pseudonomas aeruginosa, Cytomegalovirus, Staphylococcus aureus, Candida albicans, etc. Boli strâns legate de dezvoltarea SIDA sunt pneumonia și forme rare de cancer.

La fel ca în cazul sifilisului, infecția inițială poate fi confundată cu alte cauze ori trecută neobservată, manifestându-se prin dureri musculare, faringită, febră, etc. Virusul trece la pasul urmâtor, se extinde și intră într-o periodă latentă și poate rămâne inactiv chiar și ani de zile, perioadă în care persoana infectată poate transmite virusul în necunoștință de cauză.

Din lipsa unui tratament sau vaccin anti HIV/SIDA, singura cale de prevenție a infecției cu HIV este evitarea expunerii la virus, adică sexul protejat.

Pentru cei deja afectați există au mai multe tratamente (antivirale) care cuprind însă numai inhibitori ce încetinesc înmulțirea virusului, dar nu-l pot face să dispară.

 

HPV-ul sau Virusul Uman Papilloma provoacă cea mai cunoscută infecție transmisă pe cale exclusiv sexuală, care poate căpăta forme benigne, dar și forme maligne, cauzând cancerul de col uterin. Infecția este de cele mai multe ori asimptomatică, de aceea periodicitatea testelor ginecologice este foarte importantă. Pe lângă controale, mai există posibilitatea vaccinării  anti-HPV care însă este un subiect controversat.

Mai multe informații puteți afla din acest articol anterior.