BLOG

Sângerarea în sarcină

Sângerarea în sarcină

 

Sângerările în sarcină sunt considerate importante în momentul în care sarcina are deja activitate cardiacă. Dacă apar în primele 10 zile, atunci ele sunt considerate sângerări menstruale.

În primele săptămâni de sarcină, sângerarea, numită și spotting, este relativ frecventă fără să aibă o semnificatie patologică, atâta vreme căt este redusă în cantitate și durată. Poate să-și aibă originea la nivelul exo-colului uterin, caz în care nu prezintă risc pentru sarcină. Cauzele acestor sângerări pot fi o rană sau o infecție pe col. Pot de asemenea fi de cauză uterină, rezultând din decolări și/sau dezlipiri ale structurilor embrionare și ale peretelui uterului, cu formarea concomitentă de hematoame între structurile embrionare și peretele uterului, caz în care apare o potențială pierdere a sarcinii.  Hematomul este o acumulare de sânge care poate să fie fluid sau sub formă de cheag, ce se formează ca rezultat direct al ruperilor spontane sau traumatice ale vaselor sangvine.

Aceste incidente se corelează cu ceea ce generic se numește insuficiență de corp galben, care se corectează prin administrarea de diverse preparate de progesteron în doze mari. În medicina actuală se presupune că ar exista o relație de cauzalitate între trombofiliile majore și sângerările din primul trimestru.


Aproximativ 20% din toate sarcinile pot prezenta sângerări în primul trimestru. Pentru această grupă de paciente există aparent un risc ușor crescut de complicații în a doua jumătate a sarcinii (naștere prematură, dezlipire de placentă, etc.) Nu de puține ori, sângerile sunt semnul unui avort în curs, pentru evitarea căruia nu întotdeauna se poate face ceva în timp util.