BLOG

Intervenția prin cerclaj cervical, studiu de caz

Intervenția prin cerclaj cervical, studiu de caz

Starea normală a colului uterin pe parcursul a celor nouă luni de sarcină este închisă. În această perioadă, el are funcția de contenție a sarcinii, iar deschiderea înainte de termen poate declanșa o naștere prematură. Această situație poartă denumirea de incompetență cervicală sau cervico-istmică și poate fi ținută sub control cu o procedură chirurgicală simplă numită cerclaj. Aceasta presupune coaserea canalului uterin cu un fir neresorbabil pentru a-l ține închis până la naștere.

În experiența mea recentă, am întâlnit cazul unei paciente care a obținut sarcina relativ greu și la care, în urma unei examinări ecografice, a apărut o suspiciune de incompetență cervico-istmică.. În zilele următoarea, aceasta s-a confirmat, cu deschiderea orificiului intern al canalului cervical și scurtarea colului sub 2 cm.

Timp de două zile, s-a tentat tratament local și sistemic cu antibiotice, pentru pregătire montării unui fir de cerclaj. Apoi, firul s-a montat, practic, ”la cald” (cu orificiul cervical extern întredeschis), la 25-26 de săptămîni.

A urmat un tratament energic cu antibioterapie locală până la 34 de săptămâni, când pacienta s-a prezentat la consult cu pierdere de lichid amiotic. Greutatea estimată a copilului în acest moment era de 2300-2400 de grame. De menționat că, la 30 de săptămâni, se făcuse maturarea plămânilor fetali cu dexametazonă.

Copilul s-a născut prin cezariană și a avut nevoie de îngrijire complexă în regim de terapie intensivă neonatală timp de o săptămână.

Câteva precizări despre oportunitatea intervenției prin cerclaj ce decurg din studierea acestui caz:
  1. Începând cu trimestrul al-II-lea de sarcină, urmărirea riguroasă a lungimii colului uterin trebuie să facă parte din monitorizarea de rutină a sarcinii.
  2. Deși căzut în desuetitudine, celebrul fir de cerclaj poate să prelungească semnificativ și decisiv vârsta gestațională, pentru a acorda o șansă nou-născutului.
  3. Este obligatoriu ca montarea firului de cerclaj să fie asociată cu antibioterapie locală și/sau sistemică.