BLOG

Screeningul si testele prenatale

Screeningul si testele prenatale

Una dintre întrebările frecvente pe care mi le adresează pacientele este ce teste de screening le recomand în perioada sarcinii.

Majoritatea viitoarelor mame sunt extrem de atente la toate noutățile în domeniul testelor prenatale și pentru a se simți în control aplează la toate mijloacele de testare sau screening despre care citesc pe internet.

Pe de altă parte parte, femeile însărcinate adepte ale psihologiei pozitive intens promovate la nivel cultural în ultimii ani, mă întreabă cu ce le-ar ajuta testele de screening în primele luni de sarcină, considerând-ule mai degrabă o cheltuială inutilă.

“Mamele și bunicile noastre nu făceau atât de multe teste genetice sau de screening si erau mai relaxate”, este unul dintre argumentele lor.

Un alt argument, de data aceasta mai solid, constă în faptul că, deși testele de screening din primul trimestru de sarcină, de exemplu, pot indica un anumit grad de risc pentru anumite anomalii, cum este și cromozomul 21, rezultatele nu permit stabilirea unui diagnostic.

În cazul în care acestea indică un risc de dezvoltare a unui făt cu sindromul Down, infirmat la următoarele teste, spaima, stresul și nelinistea de dinaintea infirmării prin testele ulterioare le poate face mult rău mamelor, mai ales într-o perioadă de vulnerabilitate emoțională.