BLOG

Cum aducem pe lume un copil?

Cum aducem pe lume un copil?

Alegerea metodei de a aduce pe lume un copil a devenit atât de complexă din punct de vedere cultural, încât multe dintre viitoarele mame sunt de-a dreptul stresate în ceea ce privește contextul în care să se desfășoare nașterea: acasă, în spital, în maternități private cu politici relaxate în ceea ce privește travaliul sau nașterea, în apă, cu epidurală sau fără, naștere naturală sau prin cezariană etc.

Indiferent de opiniile și înclinațiile medicului, doar viitoarea mamă este în măsură să ia această decizie, iar medical trebuie să o respecte. Femeia trebuie însă să își cunoască bine corpul și starea de sănătate, să înțeleagă avantajele dar și riscurile fiecărei opțiuni, în urma unei riguroase documentări, printr-o informare corectă și completă asupra acestora.

O atenție deosebită trebuie acordată sursei informației, pentru că multe dintre blogurile sau site-urile care prezintă, mai ales, opțiunile alternațive celor medicale, clasice, oferă informații incomplete sau, uneori, exagerate.

Deși mulți medici consideră că este de datoria lor să își educe pacientele, personal nu mă asociez cu această opinie. Cred în diversitatea convingerilor și evit închistarea în propriile mele reflexe medicale sau respingerea din start a unor opinii diferite și încerc să analizez obiectiv riscurile și avantajele fiecărei opțiuni.

Le recomand pacientelor mele să aleagă metoda care li se potrivește cel mai bine, în care cred și le face să se simtă confortabil, indiferent care este aceasta.

Cred însă că extremele sunt de evitat în orice situație, și mă refer aici la femei care aleg, de exemplu, să dea naștere copilului în natură, o metodă promovată cu succes pe Youtube.

Dacă dorește să nască acasă trebuie să își asume în cunoștință de cauză riscurile ce pot apărea în timpul acestui proces, să fie asistate de o moașă profesionistă și mai ales să fie pregătite din toate punctele de vedere.

Nu puține sunt cazurile în care femeia alege să nască acasă, însă complicațiile apărute pe parcurs o determină să apeleze la serviciile de urgențe medicale.

Aceste cazuri pot fi traumatizante prin faptul că, la urgențe, nu poți alege spitalul în care salvarea te va duce să naști și întregul proces este în afara sferei de control și planificare a părinților, ceea ce induce o stare mai puternică de stres.

Un alt aspect important este motivul pentru care o femeie alege un mod alternativ de a aduce pe lume un copil. Adesea, pacientele aleg să nască acasă, de exemplu, sau prin cezariană, în extrema cealaltă, mai degrabă din frustrare și în ciuda doctorilor care o sfătuiesc să facă contrariul sau de teama condițiilor din spital.

Tocmai de aceea am încercat, în toate clinicile în care am lucrat, să flexibilizez cât se poate de mult protocolul și procedurile medicale, astfel încât să țină mai mult cont de nevoile și particularitățile fiecărei femei în parte decât de nevoile medicilor.

Masa de naștere, de exemplu, deși oferă poziția opțimă pentru intervenția medicului pentru ușurarea procesului, nu oferă o poziție confortabilă pacientei în timpul nașterii.

Până la urmă, pacientele noastre sunt clientele noastre și, deci, stâpânele noastre, din acest punct de vedere, și trebuie să ne străduim să le satisfacem toate dorințele.

Calitatea experienței în sine este din ce în ce mai importantă pentru mamele de azi, ce au o raportare diferită la societate, carieră, familie, maternitate, propria persoană, dar și la proprii copii.

În plus, ele sunt susținute azi de o serie de surse de informații, aplicații tehnologice, cursuri special concepute pentru naștere sau parenting și o vastă literatură de profil.

Sistemul medical trebuie să țină pasul nu doar cu cele mai noi descoperiri științifice și tehnologice în domeniu, dar și cu tendințele în stilul de viață al pacientelor, valorile acestora și chiar personalitatea lor.

Ceea ce își doresc, până la urmă, viitoarele mame, este să nu mai fie înrolate automat într-un proces sistematizat, ci să poată experimenta așa cum visează cele mai intense, emoționante, dar și dificile momente din viața lor, în cele mai sigure condiții din punct de vedere medical.