BLOG

Abordarea corectă în cancerul genital

Abordarea corectă în cancerul genital

Până în urmă cu 10-15 ani, cazurile oncologice în sfera genitală în stadii avansate erau fie inabordabile chirurgical, fie abordate într-o manieră puțin complexă. De aproximativ 25 de ani, cel puțin în cancerul de ovar, s-a dezvoltat un concept de așazis efort chirurgical maxim, care se traduce prin încercarea de a eradica chirurgical tumora primară și eventualele diseminări la nivelul abdomenului. De asemenea, extirparea ganglionilor limfatici din pelvis și între aortă și cavă, au devenit gesturi chirugicale obligatorii, mai ales în stadiile avansate. Aplicarea acestor concepte în stadiile 2 și 3 de cancer uterin și ovarian au îmbunătățit substantial, împreună cu chimioterapia modernă, prognosticul în aceste situații.

Un asemenea abord chirurgical este însă posibil numai în echipe mixte de ginecologi specializați în chirurgia oncologică, chirurgi viscerali specializați în chirurgia retro-peritoneului, eventual urologi. Desigur, anesteziștii cu experiență în terapie intensivă și urmărire post-operatorie sunt parte integrantă din echipa, luând în considerare complexitatea traumei chirurgicale și urmăririi post-operatorii in primele  24-48 de ore.

Faptul că am găsit la spitalul Sanador condițiile realizării unor asemenea echipe multi-disciplinare intra-operative si post-operative m-a bucurat. Cazuri de complexitate chirurgicală maximă (cancer de ovar stadiul 3, cancer de endometru stadiul 2 sau mai mult, endometrioză cu afectare intestinală) au reușit să fie rezolvate în ultimul an de echipe din care am făcut parte. Trebuie să remarc în mod deosebit meritul specialiștilor ATI, contribuția chirurgului dr. Bogdan Marțian cu o experiență remarcabilă atât în chirurgia clasică cât și în cea laparoscopică în cazuri de rezecții abdominale multiple, și nu în ultimul rând a colegilor ginecologi.

Un caz recent este cel al pacientei P. E. în vârstă de 46 de ani, la care se diagnostichează un cancer ovarian în stadiul 3C la limita operabilității, la care în echipă mixtă, împreună cu dr. Bogdan Marțian și după o pregătire pre-operatorie minuțioasă, se decide intervenție chirurgicală. Intraoperator, tumora ovariană respectă ficatul, ceea ce ușurează decizia chirurgicală de eradicare totală a bolii la nivelul abdomenului. 

Au fost necesare următoarele proceduri chirurgicale:

  • histerectomie abdominală cu anexectomie bilaterală
  • deperitonizare masivă la nivelul pelvisului
  • rezectie rectosigmoidiană cu colostomă stângă (operația Hartmann)
  • limfanedectomie pelvină
  • limfanedectomie inter-aortico-cavă
  • omentectomie infra și supra mezocolică
  • enterectomie ileo-jejunală, cu anastomoză termino-laterală

 

În termeni oncologici, operația a fost efectuată la R0 (fără resturi tumorale), ceea ce reprezintă un important factor de prognostic pozitiv în cancerul de ovar.

Operația a durat peste 7 ore, a implicat două echipe chirurgicale: ginecolog (dr. Iosif Niculescu, dr. Indiana Dincă), chirurgie (Dr. Marțian, Dr. Mihăilă), echipa teraăie inensivă (dr. Costache Steriade). Post-operator a avut transfuzie de cel puțin 6 unități de sânge izo-grup izo-RH. Pentru primele 48 de ore post-operator pacienta a fost îngrijită la terapie intensivă, ulterior a fost posibil transferul pe secția chirurgie.

La nouă zile post-operator a putut fi externată. A început chimioterapie 3 săptămâni mai târziu. La acest moment se află la sfârșitul tratamentului. După 6 luni se intenționează repunerea în tranzitul intestinal fiziologic.