BLOG

Minunile sunt printre noi

Minunile sunt printre noi

În spitalul Sanador s-a născut la data de 29.10.2014 Diana Cristina Mihalache, având vârsta de gestație 29 săptămâni, greutatea la naștere 1090 g și 38 cm. Fiind născută cu 11 săptămâni înainte de termen, fetița a prezentat probleme de adaptare respiratorie și a necesitat intubație traheală, ventilație mecanică și administrare de surfactant, iar ulterior ventilație neinvazivă în sistem nCPAP și administrare de cafeină. Nou-născutul a primit inițial nutriție parentală totală cu glucoză, aminoacizi, lipide și electroliți. O altă problemă pe care a trebuit să o rezolvăm a fost absența laptelui matern, deoarece mama avea în antecedente cancer mamar operat. După cum se știe, laptele matern este esențial pentru supraviețuirea acestor copii foarte mici.  Folosind o formulă specială de lapte, bazată pe hidrolizat proteic, am reușit în timp să asigurăm nevoile nutriționale ale copilului fără a avea complicații digestive.

Evoluția ulterioară a copilului a fost normală din punct de vedere neurologic și oftalmologic. Se externează la 6 săptămâni respectiv 35 de săptămâni posconceptual și urmează să intre în programul de follow-up al spitalului Sanador. 

Cazul este cu atât mai complex și mai dificil cu cât mama, în vârstă de 41 de ani fusese diagnosticată la  vârsta de 18 ani cu diabet zaharat tip 1, insulino dependent. În 2010 a fost diagnosticată cu cancer de sân pentru care suferă o operație radicală și face triplă chimioterapie până în octombrie 2010. În 2013 face o operație de reconstrucție de sân. La sfârșitul lunii mai 2014 este diagnosticată cu sarcină, 7-8 săptămâni de evoluție. Decide să păstreze sarcina. La 17 săptămâni se pune diagnosticul prenatal- amniocenteză cu cariotip clasic și molecular, fără modificări patologice. Se constată o evoluție satisfăcătoare a sarcinii până la 17 săptămâni când încep să se profileze primele semne ale unei preeclamsii pentru care se instituie un tratament antihipertensiv și supraveghere riguroasă bisăptămânală a parametrilor materni și fetali. După 5 săptămâni de tratament conservator, sub urmărire interdisciplinară complexă, pe fondul apariției unei complicații majore ale preeclamsiei: renale, hepatic și ale sistemului de coagulare, se decide pe 29.10.2014 terminarea sarcinii prin operație cezariană care se organizează și efectuează în condiții de urgență la ora 20. 

Echipa medicală a fost alcătuită din: Dr. Iosif Niculescu obstretică ginecologie, medic curant (coordonatorul cazului), Dr. Indiana Dincă medic specialist O.G., Dr. C. Steriade medic primar ATI, Dr. Cornelia Preda primar N.N- șef secție, Dr. D. Herghelegiu director spital precum și un medic diabetolog și unul internist.