BLOG

Vaccinul HPV

Vaccinul HPV

Unul dintre cele mai controversate subiecte in randul părintilor adolescentelor este dacă și cand să le administreze vaccinul anti HPV. Este greu să formulăm o părere bazată pe fapte, întrucât nu putem aprecia corect, cu datele pe care le avem în acest moment la dispoziție, gradul de eficiență al acestui vaccin. Este de reținut și faptul că peste 80% dintre paciente se imunizează natural prin expunerea la diferite tipuri de tulpini HPV. Trebuie luat în seamă și faptul că există o relația strânsă între stilul de viață și riscul de infectare cu acest virus care crește proporțional cu numărul de parteneri sexuali.  

Tulpinile de HPV sunt clasificate în patru categorii, în funcție de riscul cancerigen al celulelor contaminate:

  • tulpini cu risc înalt (care se găsesc, de regulă, în marea majoritate a celulelor canceroase la nivelul colului uterin)
  • tulpini cu risc intermediar
  • tulpini cu risc scăzut (cauzează mai degrabă condiloame)
  • tulpini cu risc nedeterminat

Deși au fost dezvoltate mai multe scheme în abordarea acestei infecții, standardele nu sunt uniformizate. La nivelul Uniunii Europene, examenul Papanicolau este gold standard (cea mai eficientă metodă de depistare a leziunilor pre-canceroase sau/și canceroase, la nivelul colului uterin). Dacă rezultatul este suspect, urmează proceduri suplimentare pentru stabilirea diagnosticului (biopsia, colposcopia, testul HPV). Dacă testul HPV este pozitiv, pacienta va fi urmărită și i se vor efectua teste la intervale de timp mai scurte pentru a surprinde o eventuală agravare a leziunilor. În 10-20% dintre pacientele HPV pozitive, evoluția va fi către leziuni pre-canceroase, respectiv canceroase, într-un interval variabil de timp între 2 și 8 ani. Testul PAP poate ieși patologic și testul HPV negativ, ceea ce implică monitorizare clinică și citologică, însă riscul leziunii de a se transforma în cancer este extrem de mic.

Tulpinile periculoase de HPV sunt cercetate în permanență, de aceea apartenența unei tulpini la una dintre cele trei grupe de risc nu garantează că aceasta va rămâne acolo. Există însă teste suplimentare ce ajută la determinarea agresivității virusului. În cazul vaccinului anti HPV aducem în corp acele structuri ale virusului care crează anticorpi care, în cazul unei contaminări reale, elimină virusul repede. Datele pe care le avem în acest moment contrazic uneori acest model. Protecția vaccinului se întinde pe o perioadă de aproximativ 10 ani.  În acest moment nu considerăm că vaccinul protejează peste acest interval de timp. Așteptăm rezultatele ultimelor studii pentru a judeca mai bine eficiența vaccinului.