BLOG

Epidemia de cezariene

Epidemia de cezariene

Este prima oară când Organizația Mondială a Sănătății avertizează explicit asupra creșterii alarmante a numărului de operații cezariene și recomandă ca acestea să fie efectuate doar în cazuri cu indicație medicală.

'În multe din țările în curs de dezvoltare și dezvoltate există o adevărată epidemie de cezariene, chiar și atunci când nu sunt necesare din punct de vedere medical' a transmis Marleen Temmerman, director al departamentului pentru sănătatea reproducerii în cadrul OMS. Declarația a fost făcută în luna aprilie, cu ocazia publicării ultimelor recomandări OMS.  Temmerman a explicat existența acestei „epidemii” prin comoditatea medicilor din țările dezvoltate, care preferă să apeleze la operații pentru a-și planifica nașterile.

Încă de la jumătatea anilor 80, studiile epidemiologice au demonstrat că ponderea ideală a nașterilor prin operație cezariană ar trebui sa fie undeva între 10% și 15%. În țările în care facilitățile operatorii sunt precare și din acest motiv nu se poate atinge ponderea de 10%, se înregistrează mai multe cazuri de decese ale mamei sau fătului. În schimb, în țările în care ponderea sare de 15%, nu există cifre mai bune de mortalitate materna și/sau fetală.

România se plasa în 2010 pe locul 3 în Europa la numărul de cezariene cu un procent de 36,9% din numărul total de nașteri, conform raportului “Health and care of pregnant women and babies in Europe in 2010”. Pe locurile unu și doi sunt Cipru cu 52,2% și Italia cu 38%. Pe primul loc în lume se situează Brazilia cu 53%. Acolo „există cultura lui «hai să facem cezariană!»” remarca Temmerman.

Deși pe de o parte este o procedură care poate salva vieți, operația cezariană rămâne o operație chirurgicală abdominală ce implica riscuri și complicații pentru făt dar mai ales pentru mamă (mortalitate materna mai mult decat dublă, tulburări de inserție de placentație la o sarcină următoare, sindroame sub-ocluzive abdominale, șansa mai mică de a naște vaginal ulterior, infecții, risc de trombo-embolism, etc.).