PRESA

Nou-nascutul si socul trecerii la viata extrauterina

Nou-nascutul si socul trecerii la viata extrauterina

Privim adesea miracolul vietii din perspectiva celei care da viata. Dar v-ati intrebat vreodata ce se intampla cu bebelusul? Este oare atat de simplu si natural sa treaca dintr-un mediu existential in altul? Sau ce presupune adaptarea la viata extrauterina? Ce se intampla cu bebelusul din punct de vedere emotional? Qbebe va propune sa priviti miracolul vietii din perspectiva nou-nascutului si sa realizati cum Mama Natura - cu ajutorul medicul atunci cand este cazul - il pregateste pentru viata.

Micul Mario Alexandru a avut locul perfect pentru a dormi. Cald si primitor, perturbat minim de zgomotele externe, cu lichidul amniotic jucand rol de absorbant de socuri, pantecul mamei a reprezentat securitatea absoluta. Dar intr-o zi de primavara, totul se schimba. Intunericul a fost inlocuit cu o lumina orbitoare. Lichidul in care inota la o temperatura potrivita a disparut. Este frig. Apar zgomote, voci si brate straine. Iar, intr-un final, aude din nou bataile inimii mamei care l-au insotit tot timpul. Vocea si mirosul mamei ii da senzatia ca totul este in ordine. Apoi se adanceste intr-un somn linistit.

Trecerea la lumea exterioara este marcata de transformari majore. Si este imperios ca toate sa se petreaca intr-un interval de timp foarte scurt. Desi parte a normalitatii, adaptarea copilului la viata extrauterina este un proces complex, atat din punct de vedere organic, cat si sub aspect psihologic.

Sursa: Qbebe