PRESA

Când nașterea rămâne în contextul firescului...

Când nașterea rămâne în contextul firescului...

Interviu cu Iosif Niculescu,
directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Regina Maria

Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Regina Maria, din cadrul Centrului Medical Unirea, prima maternitate privata din Romania, a fost inaugurat pe 3 decembrie 2008 si este cel mai modern spital de acest tip din tara, investitia pentru deschiderea lui fiind de 5,5 milioane Euro.
Desfasurata pe patru nivele, maternitatea beneficiaza de un bloc operator, sala de nasteri, terapie intensiva, neonatologie, rezerve si sali de operatii dotate cu cele mai moderne tehnologii folosite in prezent in spitalele de profil din Franta si Germania, pentru asigurarea unei nasteri in cele mai sigure si moderne conditii.
Maternitatea poate asigura atat interventiile de rutina, specifice, pe cale vaginala sau obstetricala, cat si interventii histeroscopice sau laparoscopice, interventii nemutilante pe san, rezolvarea prolapsului genital si a incontinentei urinare. Regina Maria are pana in acest moment 30 de medici care asigura permanenta in cadrul spitalului si o serie de medici colaboratori care asista la nastere sau operatii.

Am stat de vorba cu doctorul Iosif Niculescu, directorul spitalului, despre ce inseamna sarcina, nasterea si protejarea sanatatii micutilor care vin pe lume la Maternitatea Regina Maria din cadrul Centrului Medical Unirea.

Domnule Iosif Niculescu, ce inseamna pentru femeile din Bucuresti si din Romania, viitoare mamici, Maternitatea Regina Maria din cadrul Centrului Medical Unirea? Ce alternativa ofera in raport cu maternitatile spitalelor de renume din capitala sau din tara?

Imaginati-va o cladire ce nu seamana deloc cu un spital! Este mult alb in interior insa este incalzit de accente de culoare si obiecte decorative, reinterpretari si reproduceri clasice, unele renascentiste, care te plaseaza intr-un mediu aproape familial. Este greu sa ne imaginam un loc lipsit de atmosfera "vizitei la medic", de aceea noi am deschis larg portile pentru toti cei care vor sa vina in vizita, sa afle cum arata unul dintre cele mai moderne spitale din Romania. Punctul forte este insa personalul medical profesionist care asigura supravegherea continua a pacientelor, iar serviciile unice in Bucuresti ale acestui spital se refera la nasterea in apa sau prelevarea de celule stem cu depozitare integrala in Romania. Maternitatea noastra mai inseamna posibilitatea ca un insotitor sa fie alaturi de mamica in rezerva sa. De asemenea, mai inseamna posibilitatea ca sotul sa asiste la nastere, in general inseamna flexibilitate si deschidere fata de dorintele pacientelor. 
Ne-am propus sa nu scoatem nasterea din contextul firescului, al naturalului, de aceea incurajam nasterea naturala, in apa sau clasic, in orice pozitie alege femeia sa desfasoare travaliul sau nasterea in sine.
Sistemul privat asigura legatura directa cu medicul ales din vreme, deci cunoscut, ceea ce conduce la acordarea unei atentii sporite pentru detalii de genul: atentie, incurajare, comunicare, sustinere morala, pe care noi le consideram esentiale si care se afla in centrul conceptului nostru de "serviciu cu suflet". In clinica noastra exista posibilitati mai bune de tratament - medicamentos, anestezic si mai ales aparatura moderna.

Cum decurg cele 9 luni de sarcina pentru o mamica ce alege sa nasca la Maternitatea Regina Maria?
O viitoare mamica ce alege sa nasca la CMU va fi inclusa in programul de monitorizare a unui medic specialist urmand un set complet de analize si investigatii si hotarand, impreuna cu medicul, care sunt cele mai bune optiuni pentru nastere. Centrul Medical Unirea ofera, in oricare dintre cele 10 clinici ale sale din Bucuresti, posibilitatea de a urmari o sarcina si asigura toate investigatiile necesare, clinice, paraclinice si ecografice. Exista un protocol de sarcina foarte bine elaborat, care ii ofera femeii certitudinea ca este atent investigata si urmarita, lucru esential de altfel in cele noua luni. Se poate opta pentru pachetul extins - All Inclusive - pachet ce cuprinde, pe langa nastere si analizele, investigatiile de urmarire a sarcinii, pe toata durata celor 9 luni.

Exista, la ora actuala, in special in tarile occidentale, tendinta de a se reveni la nasterea naturala, cu minima interventie din partea personalului medical, pe ideea netulburarii momentului in sine si favorizarii unei cat mai bune apropieri emotionale mama-copil. Aceasta insemnand in principal nu anestezie, nu bisturiu! Cum se petrec lucrurile la Maternitatea Regina Maria? Cum "se naste" aici?
Maternitatea Regina Maria promoveaza, de asemenea, o atitudine naturista in ceea ce priveste nasterea, incercand sa facem ca momentul nasterii sa fie unul cat mai firesc si mai normal. Minima interventie in timpul nasterii este favorizata de alegerea de catre mama a pozitiei de nastere - in picioare, lateral, pe scaun, in functie de particularitatile anatomice si fiziologice individuale. Mai mult, posibilitatea nasterii in apa este una dintre tehnicile pe incercam sa le promovam, in spiritul aceleiasi intentii declarate de a incuraja nasterea naturala.

Povestiti-ne, va rugam, despre nasterea in apa. Ce avantaje are pentru mamica? Dar pentru copil? 
Imaginati-va in loc de patul de nastere un jacuzzi cu apa calda. In apa, muschii se relaxeaza, se creeaza o stare de bine, iar mama isi poate schimba fara mare efort pozitia. Relaxarea fizica si psihica atenueaza durerea, iar viitoarea mama devine mult mai cooperanta. Tehnicile moderne permit, in zilele noastre, o monitorizare permanenta a mamei si a fatului, in apa, astfel incat nasterea devine mult mai sigura si mai relaxanta pentru mama. Spitalul de obstetrica si ginecologie Regina Maria este singura maternitate din Bucuresti care ofera, la acest moment, posibilitatea nasterii in apa. Aceasta metoda duce la o diminuare a durerii la nastere, pentru mama si la o venire pe lume mai usoara a bebelusului, deoarece are loc o trecere graduala, deci mai putin traumatizanta, de la mediul intrauterin (de asemenea acvatic), la mediul extrauterin (aer) pentru fat. Nasterea in apa este o metoda naturala de a naste, interventia din partea medicilor fiind minima. 
Mai mult, se poate spune ca aceasta cale de nastere imbunatateste relatia mama-copil. Datorita procesului natural, recuperarea post-natala in acest caz este mult mai rapida, externarea ar fi posibila chiar in 24 de ore spre deosebire de cateva zile in cazul unei nasteri normale. De fapt, primul bebelus nascut in apa a fost nascut chiar luna aceasta, pe 4 iunie, travaliul fiind unul usor pentru mama iar bebelusul aflandu-se intr-o stare perfecta de sanatate. Mai mult, proaspata mamica a avut parte de sustinerea permanenta a sotului si a moasei. Alegerea nasterii in apa si implicit a acestei maternitati a fost premeditata de mama, care a dorit o nastere cu dureri minime si o recuperare rapida.

Este nevoie de o pregatire prealabila pentru a naste sub apa sau se poate alege aceasta procedura cu putin inaintea datei preconizate a nasterii?
Nu este neaparat nevoie de o pregatire prealabila, insa este benefica gimnastica prenatala.

Orice femeie poate opta pentru nasterea sub apa? 
Exista o serie de conditii pe care femeia trebuie sa le indeplineasca, legate nu doar de starea sanatatii la momentul respectiv, ci si de pragul de durere specific fiecarei persoane. De aceea, decizia trebuie amanata pentru perioada sarcinii cuprinsa intre saptamana 36 si 38, moment in care se contureaza eventualele contraindicatii.

Plecand de la nastere ajungem la o optiune importanta pe care o au acum parintii la Maternitatea CMU, inca din primele momente de viata ale micutului: prelevarea si conservarea de celule Stem care, ani mai tarziu, pot chiar salva viata copilului. In ce consta aceasta procedura? Despre ce este vorba, concret? 
Prelevarea celulelor Stem se face prin colectarea sangelui din cordonul ombilical imediat dupa nastere, cu scopul tratarii unor boli precum leucemia sau alte afectiuni maligne de sange pentru copil sau membrii familiei. Dupa prelevare celulele sunt procesate, congelate si stocate la - 196 grade Celsius, pe o perioada de 20 de ani. Aceasta procedura este preferata recoltarii maduvei osoase pentru ca este o procedura simpla si nedureroasa, riscul infectiilor este mai mic, calitatea celulelor fiind mai ridicata. In eventualitatea necesitatii unui transplant, banca noastra, Stem-Health Unirea, ofera imediat unitatea cu celule stem si le transporta la unitatea medicala unde se va face transplantul.

Centrul Stem Health Unirea, banca de celule Stem inaugurata recent de CMU este si singura de acest gen din Romania, in acest moment. Care este, pana acum, reactia tinerelor familii? Au in vedere aceasta optiune, de altfel importanta pentru micutii lor? Apeleaza la acest serviciu?
Da, din ce in ce mai multe cupluri apeleaza la acest serviciu. Un procent de 30% dintre pacientele noastre opteaza pentru recoltarea celulelor stem.
Parintii sunt multumiti ca au posibilitatea de a procesa si stoca in Romania proba de sange din cordonul ombilical. Exista posibilitatea de a vizita banca si de a participa la seminarii privind utilizarea si procesarea acestor celule. Multi parinti vor detalii legate de utilizarea celulelor stem iar noi le oferim informatii privind indicatiile actuale si prezentam proiectele de cercetare pentru terapii viitoare. Multe cupluri apeleaza la acest serviciu datorita suportului informational care le da posibilitatea de a lua o decizie importanta, unica de altfel, privind viitorul bebelusului lor.

Care este cererea pentru acest serviciu acum si cum credeti ca vor evolua lucrurile in urmatorii doi-trei ani?
In maternitatile private, peste trei sferturi dintre parinti apeleaza la acest serviciu insa in maternitatile publice si in orasele mici procedura este limitata. Estimam pentru urmatorii ani, la nivel national, o rata de 15% din cupluri care vor apela la acest serviciu. Pana acum informatiile erau destul de limitate, insa acum parintii au acces la cat mai multe surse de informare. Si in Romania centrele de transplant se dezvolta din ce in ce mai mult si pot asigura terapia cu celule stem din sangele cordonului ombilical. Totodata, proiectele de cercetare in derulare privind bolile degenerative si cronice vor face ca rata acceptabilitatii acestui serviciu sa creasca din ce in ce mai mult.

Interviu realizat de Costinela Niculescu

[SURSA]