PRESA

Cerclaj în sarcină. Recomandările specialistului

Cerclaj în sarcină. Recomandările specialistului

Cu siguranță, ai auzit despre cât de mult contează lungimea colului în timpul sarcinii. Probabil, ai auzit și despre cerclaj, o intervenție chirurgicală extrem de importantă în a preveni nașterea prematură. Ce presupune această intervenție? În ce cazuri se recomandă? Iată care sunt recomandările medicului specialist în obstetrica-ginecologie Iosif Niculescu…

- Ce reprezintă mai exact cerclajul?

Cerclajul este o intervenție chirurgicală prin care se montează un fir sau o bandeletă în jurul colului uterin pentru a ajuta menținerea continenței în sarcină în caz de insuficiență a mecanismului natural care asigură acest proces (incompenență cervico-istmică).

- Până în ce săptămână de sarcină se poate face un cerclaj? Există și exceptii?

Clasic, se făceau cerclaje și probabil se mai fac încă până aproape de săptămâna 30. Un studiu multicentric randomizat ale cărui concluzii au apărut în urmă cu peste zece ani au modificat radical indicațiile și limita până la care se poate face cerclajul. Vârsta gestațională ideală pentru montarea unui fir de cerclaj este 14-16 săptămâni. În cazuri speciale se admite până la 22-24 de săptămâni. Trebuie subliniat că există cerclaje sau tehnici de cerclaj care se pot aplica persoanelor care încă nu sunt gravide, dar care urmează să aibă o sarcină la care există un risc de incompetență cervico-istmică. În primul rând la femei care au avut conizație – excizii mari de col uterin, cancer în stadii incipiente de col uterin, displazii, și a doua categorie, acele paciente care au avut avorturi cu dilatație mecanică a colului uterin laborioasă. Mai există, de asemenea, o categorie de paciente care au o incompetență cervico-istmică.

- Există alternative în locul acestei intervenții?

Da, în ultimul timp se vorbește de Pessare Arabin, care însă este rezervat cazurilor de scurtare și dilatație a colului în a doua jumătate a sarcinii mai degrabă. Poate cel mai important lucru din istoria cerclajului este să fii sigur ca poți confirma sau infirma dacă este o infecție la nivelul vaginului și/sau a colului uterin. Toate complicațiile sau nereușitele unei operații de cerclaj sunt determinate de neefectuarea unui tratament energic de asanare a unei infecții la nivelul vaginului/colului.

 - Ce fel de anestezie presupune această intervenție? Și în cât timp se poate externa gravida care a trecut printr-o astfel de intervenție?

Dat fiind că pregatirea preoperatorie este cu antibiotic pe cale locală și sistemică laborioasă și că, uneori, este nevoie de tocoliză pe cale intravenoasă, nevoia de spitalizare poate să fie undeva între 3 și 7 zile. Operația în sine este relativ simplă, se poate efectua în anestezie generală sau loco-regională, nu durează mai mult de jumătate de ora și presupune o urmărire post-operatorie de câteva zile.

- Care sunt recomandările după un cerclaj?

Esența efectuării cerclajului este tocmai de a ajuta pacientele să ducă o viață cvasi-normală și nu să stea la pat. Materialele de cerclaj se pot infecta, organismul poate dezvolta reacție de corp străin, motiv pentru care este necesară o evaluare periodică a vaginului/colului, pentru a depista la timp o eventuală infecție.

- Ce complicații pot apărea după ce s-a montat un cerclaj?

Complicațiile sunt, în primul rând, ruperea membranelor (cea mai gravă, caz în care aproape întotdeauna sarcina este compromisă, mai ales la vârste sub 24 de săptămâni), de asemenea complicațiile infecțioase pot fi redutabile atât pentru copil, cât și pentru mamă.

- Poate un cerclaj declanșa un travaliu prematur?

Da. Categoric, un cerclaj făcut intempestiv, fără asanarea unei eventuale infecții, sau un cerclaj unde nu au fost respectate recomandările de tehnică poate declansa pierderea sarcinii, eventual naștere prematură, motiv pentru care în ultimul timp a căzut cumva în desuetitudine. Indicațiile au rămas limitate strict la acele cazuri la care se poate diagnostica incompetența cervico-istmică reală.

- Dar calea prin care o femeie naște: natural sau cezariană?

Într-o mică masură, da. În urma formării unei cicatrici la nivelul colului uterin, se pot asocia tulburări în dilatația colului uterin (distocia de dilatație). Se pot produce rupturi în cazul dilatației forțate. Există o tendință actualmente de a indica operația cezariană pentru aceste paciente.

- În ce moment trebuie eliminat cerclajul? Și care este procedura?

Procedura de suprimare a firului de cerclaj este indicată la apariția contracțiilor și în apropierea termenului de naștere se suprimă de regulă firul de cerclaj fără să fie nevoie de cele mai multe ori de o anestezie specială, uneori se preferă extragerea lui la momentul operației cezariene, dacă este facută “la rece”.

- Gravidele care au un cerclaj vor avea nevoie de el și la o viitoare sarcină?

De cele mai multe ori, da.

 

Acest interviu a fost publicat pe site-ul www.suntmamica.ro, pe care îl puteți accesa aici.