PRESA

Nașterea declanșată medicamentos. Recomandările specialistului

Nașterea declanșată medicamentos. Recomandările specialistului

Cele mai multe gravide au auzit de naștere indusă, însă nu toate cunosc detaliile acestei situații. În primul rând, termenul corect este naștere declanșată medicamentos, iar dr. Iosif Niculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, ne-a oferit mai multe detalii.

- Ce înseamnă, mai exact, nașterea indusă?

Este declanșarea artificială, de cele mai multe ori medicamentoasă, a travaliului. Discuția despre inducerea nașterii e complicată.

- Ce medicamente sunt folosite pentru declanșarea medicală a nașterii?

Medicamentele care se folosesc uzual pentru pregătirea și eventual dilatarea colului – derivați mai mult sau mai puțin complicații de prostaglandină, sub forma de tablete, gel. Dacă situația colului este favorabilă, se pot folosi medicamente utertonice – oxitocină, cu sau fără ruperea artificială a membranei.

- În ce situații ajunge o mamică la naștere indusă?

Există indicații medicale pentru inducerea nașterii înainte sau aproape de termen, sau după termen. Lista este exhaustivă pentru situațiile în care nașterea este indusă înainte de termen: preeclampsie, boli cronice ale mamei, multe din aceste situații se preferă cezarienei. Lista situațiilor patologice este relativ lungă și, în ziua de azi, se preferă cezariana. Succesul declanșării travaliului depinde nu în ultimul rând de situația locală a colului și a prezentației copilului.

În cazul declanșării artificiale a unei nașteri la termen, situațiile medicale reale sunt puține: cantitate redusă de lichid amniotic, status incert al fatului. Nu aș vrea să listez aici situațiile oportunistice, care sunt cele mai frcvente, de conveniență pentru doctor sau pacient. În multe situații, pentru a se încadra într-un program preferat de medic sau de pacientă, se declanșează nașterea oportunistic.

Există și situații de declanșare a nașterii post termen, în cazurile de sarcină prelungită, care reprezintă o patologie în sine dacă sarcina depășește termenul cu 7 zile. În condiții speciale sunt acceptate până la 14 zile de așteptat după termen. Există studii care au demonstrat că, dacă trece de 7 zile, crești riscul de pneumonie de aspirație cu meconiu la copilul născut. Acesta este motivul principal pentru care în general nu se așteaptă mai mult de 7 zile, mai ales dacă data probabilă a nașterii este foarte precis calculată.

- Cât de mult diferă intensitatea durerilor între cele două tipuri de naștere?

Diferă.Travaliile induse și susținute medicamentos cu ruperea artificială a membranelor sunt de regulă mai intense și mai dureroase, dar mai scurte.

- Ce efecte secundare poate avea oxitocina sintetică, folosită la nașterea indusă? Dacă aceste efecte apar, se pot răsfrânge și asupra nou-născutului?

Eventualele efectele sunt în primul rând determinate de supradozaj cu hipertonie consecutivă (creșterea tensiunii uterului) și suferință fetală. Situațiile în care cezariana se impune de urgență nu sunt rare, iar asta se întamplă, de obicei, tocmai din cauza suferinței fetale.

- Când poate alapta o femeie care a trecut printr-o naștere indusă?

Nu există nicio diferență în șansa sau procentul de alăptare.

- În cât timp se reface o femeie căreia i s-a indus travaliul față de una care a născut natural?

Dacă luăm în considerare că o naștere indusă poate avea un risc mai mare pentru intervenție obstetricală – forceps, videx, epiziotomie – există posibilitatea unei refaceri prelungite.

 

Acest interviu a fost publicat pe site-ul www.suntmamica.ro, originalul post aici.