PRESA

Interviu despre utilizarea steriletului pentru site-ul psychologies.ro

Interviu despre utilizarea steriletului pentru site-ul psychologies.ro

Când este recomandat să optăm pentru sterilet? Există pericole?

Dr. Iosif Niculescu: Steriletul sau dispozitivul contraceptiv intrauterin este o metoda destul de veche, cu un istoric interesant și care se traduce în termeni practici prin introducerea unui mecanism mai mult sau mai puțin complicat în uter.

În ultimii ani au apărut sterilete care elibereaza zilnic o cantitate mică de hormoni în sânge, reușind astfel să amplifice efectul contraceptiv.

Steriletele hormonale sunt cel mai des recomandate în cazul în care există asociate și tulburări de menstruație. Alegerea metodei contraceptive azi este un procedeu elaborat, întrucât metodele sunt destul de multe și trebuie adaptate fiecărei paciente.

Steriletul nehormonal rămâne o metodă relativ ieftină, dar nu la fel de sigură că și pilulele contraceptive și cu un risc relativ important de sarcină extrauterină.

Putem rămâne însărcinate purtând sterilet?

I. N.: Da, sunt cazuri în care acest lucru se întâmplă. Jumătate dintre sarcinile obținute de purtătoarele de sterilet sunt, de fapt, sarcini extrauterine.

Evident, ele vin însoțite de stări de anxietate, chiar și de depresie în cazul anumitor femei. În egală măsură, pe termen lung un sterilet poate provoca infertilitate.

Aceasta atrage după sine un alt șoc ce poate dezechilibra psihic o femeie care, pe termen lung, ia în calcul posibilitatea unei sarcini.

Din acest motiv se recomandă întotdeauna o discuție amplă cu medicul ginecolog, astfel încât fiecare femeie să poată opta pentru metoda care îi este cea mai potrivită.

Desigur, femeile sunt foarte informate în ziua de azi și vin cu propuneri și solicitări. Chiar și așa, este recomandat să urmeze sfatul medicului și nu trendurile în materie de contraceptie.

Există contraindicații pentru aceasta metodă?

I. N.: În principial, este contraindicat steriletul pentru o femeie care nu a născut, dat fiind că există o rată mică de complicații infecțioase cu posibilă sterilitate. De asemenea, steriletele nehormonale pot cauza sângerări mai abundente.

Lista de contraindicații este lungă: istoric de infecții severe în sfera organelor genitale, malformații, operații uterine laborioase, lipsa unei sarcini antecedente, etc.

Dar în contextul dorinței la un moment dat de a avea un copil, aceasta decizie nu trebuie luată fără a fi analizată amanunțit.

Un pericol îl reprezintă și leziunile precanceroase netratate pe col uterin. Din acest motiv, înainte de toate, musai trebuie efectuat un control amanunțit.

Ce beneficii are pentru sănătate?

I. N.: Este apreciat în mod deosebit de acele paciente care nu doresc o intervenție hormonală în scopul contraceptiei.

Multe femei se ferest de tratamentele cu hormoni și efectele pe care acestea le pot avea asupra stării lor fizice sau psihice. Pe de altă parte, există, cum am spus, un risc crescut de sângerări menstruale sau de infecții genitale, mai ales la steriletele nehormonale.

Am tratat paciente cu infecții severe în sfera genitală, imediat dupa montarea unui sterilet, în condițiile netratării unei infecții preexistente. Din acest motiv, este destul de delicată utilizarea acestei metode și presupune căteva riscuri.

Ce dezavantaje apar când avem sterilet?

I. N.: Regula generală o reprezintă, din păcate, sângerările menstruale abundente. Există, de asemenea, la polul opus și lipsa menstruației în cazul utilizării unui sterilet hormonal.

Alte situații care pot să apară sunt posibilele infecții sau complicații (perforație de uter) la montare. Multe dintre steriletele nehormonale sunt confecționate din cupru, argint, respectiv aur, dat fiind efectul anti-micotic al respectivelor microelemente.

Alergiile la unul sau altul dintre componentele steriletului nu sunt rare. Există, totodată, și efecte adverse legate de hormonii din compoziția dispozitivelor hormonale. 

Ce trebuie să avem în vedere când optam pentru un sterilet?

I. N.: Dacă o femeie este o candidată optimă pentru această metodă, trebuie musai să ia în calcul afectarea fertilității pe termen lung. Acesta este și motivul pentru care se evită montarea înainte de a avea un copil. 

Practic, te poți expune unui risc pe care pe moment nu ți-l asumi, spunându-ți că nu ți se va întampla ție. Trauma ulterioară poate fi cu atât mai puternică. O discuție clarificatoare cu medicul ginecolog poate preveni eventualele suferințe nenecesare.

Procedura montării în sine, nu este neaparat dureroasă, dar nu este nici plăcută. De regulă, se încearcă montarea la momentul menstruatiei, când colul uterin este puțin dilatat.

De asemenea, odată ce apelăm la sterilet, nu se fac pauze, acesta în schimb trebuie schimbat la intervale fixe, între 3 și 5 ani.

Steriletul este deseori o opțiune personală și este luat în calcul mai ales de către acele paciente care nu iși doresc interferențe hormonale.

Problema costurilor, când vorbim de o metoda contraceptivă, joacă de asemenea un rol, întrucât costă mai puțin decât alte metode. 

 

Interviu preluat integral de pe site-ul www.psychologies.ro, putând fi accesat direct aici.