PRESA

Naşterea sub apă - 3000 de euro pentru dureri mai mici

Naşterea sub apă - 3000 de euro pentru dureri mai mici

  • Metodă Benefică atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş
  • Naşterea are loc într-o cadă specială
  • O astfel de procedură costă între 1.800 şi 3.000 de euro

 

Medicii ginecologi spun că naşterea sub apă presupune dureri uşoare, travaliu scurt şi un copil sănătos. Această metodă este mai uşoară pentru mamă, iar pentru bebeluş, presupune trecerea graduală şi mai puţin traumatizantă de la mediul intrauterin la cel extrauterin. De asemenea, specialiştii susţin că această metodă de a aduce pe lume un copil îmbunătăţeşte relaţia dintre mamă şi copil. „Această naştere presupune relaxarea muşchilor şi a articulaţiilor, astfel că durerile sunt diminuate. Pentru această naştere, femeii nu i se mai face anestezie epidurală, astfel că naşterea se desfăşoară pe viu”, spune dr. Iosif Niculescu, directorul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Regina Maria“ din Capitală. Travaliul poate să dureze între patru ore şi o zi, timp în care pacienta este strict supravegheată de cadrele medicale. „Pacienta are acces în apă, din momentul în care se declanşează contracţiile. În perioada activă a travaliului, pacienta va sta într-o poziţie semiculcată sau şezândă”, adaugă doctorul Niculescu.

 

Mai mult, medicii urmăresc starea fătului printr-un sistem special de ascultare a bătăilor cordului fetal sincron, care înregistrează şi contracţiile uterine. Perioada de stat în apă este limitată, astfel că pacienta stă cel mult două ore cu pauze de 15 sau de 30 de minute.

Momentul expulziei se petrece în apă, iar medicii urmăresc ca perineul să nu se rupă. Nou-născutul poate rămâne câteva minute în apă, dar personalul medical are grijă ca faţa bebeluşului să nu mai ia contact cu mediul acvatic. „Expulzia placentei şi eventuala sutură a leziunilor perineale au loc pe masa normală de naştere”, explică dr. Iosif Niculescu. De asemenea, imediat după ce micuţul a venit pe lume, acesta poate fi pus la sânul mamei pentru a mânca. Această naştere se produce într-o cadă specială, iar apa este caldă şi poate fi reglată conform dorinţei pacientei. „Temperatura mediului acvatic, care trebuie să fie pe placul femeii şi care trebuie să îi ofere confort, are rolul de a relaxa musculatura”, adaugă medicul.


Naşterea sub apă presupune cursuri speciale

Medicul Niculescu spune că o pacientă care doreşte să nască sub apă trebuie să urmeze cursuri speciale de pregătire, care constau în gimnastică, acupunctură sau metode alternative. De asemenea, viitoarea mamă va avea o discuţie cu medicul care o va asista la naştere, în care i se va explica procedura, lămuririle ce au loc cu aproximativ două sau trei săptămâni înainte de termenul de naştere. În acelaşi timp, pacienta va beneficia şi de o pregătire psihologică. Mai mult, în cazul în care femeia a ales să nască sub apă, dar durerile sunt insuportabile, venirea pe lume a nou-născutului se va face pe masa de naştere obişnuită. Potrivit medicului Niculescu, această metodă de naştere este interzisă persoanelor supraponderale, celor care prezintă risc de infecţii şi celor pentru care au contraindicaţii medicale.

 

O astfel de naştere costă între 1.800 şi 3.000 de euro, dar medicii spun că pacienta are parte de o îngrijire profesionistă.