PRESA

A doua naștere în apă la maternitatea Regina Maria

A doua naștere în apă la maternitatea Regina Maria

La Spitalul de Obstetrica si Ginecologie 'Regina Maria' a Centrului Medical Unirea, a avut loc cea de-a doua nastere a unui copil in apa, dupa cea inregistrata la inceputul lunii iunie.
 
Desi mama nou nascutului – un baietel numit Carol – nu si-a propus de la inceput sa nasca in apa, discutiile avute, ulterior, cu medicul Iosif Niculescu si cu moasa Elena Axinte au dus spre solutia optima pentru sanatatea mamei si a copilului, respectiv nasterea in apa.
 
'Dupa discutii si investigatii in urma carora a reiesit ca nu exista contraindicatii, am stabilit, de comun acord cu parintii lui Carol, ca metoda optima pentru nastere este cea in apa. Am asigurat-o pe viitoarea mama ca va putea fi oricand transferata pentru a naste natural, pe uscat, daca va fi nevoie', a declarat dr. Iosif Niculescu, directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie 'Regina Maria'.
 
'Nasterea este o experienta foarte personala si fiecare viitoare mamica poate alege care este metoda pe care o prefera pentru aducerea pe lume a copilului sau. In apa, mama percepe atenuat durerea, iar copilul, venind din acelasi mediu acvatic, nu sufera din cauza trecerii bruste de la mediul intrauterin la cel extern. Astfel, nasterea in apa are efecte benefice asupra copilasului. Carol a avut la nastere 3.580 de grame, 52 de centimetri, este un copil sanatos si speram ca va fi si un foarte bun inotator', a adaugat dr. Niculescu.
 
Spitalul de Obstetrica si Ginecologie 'Regina Maria' este singura unitate de acest gen unde se pot face nasteri in apa. Primul bebelus nascut in apa aici a venit pe lume luna trecuta, pe 4 iunie, la ora 21:08. Baietelul, de 2.950 de grame si 49 de centimetri, s-a nascut perfect sanatos, iar nasterea a decurs normal. Nasterea a fost asistata tot de dr. Iosif Niculescu insa rolurile principale in sustinerea mamei le-au avut tatal copilului si moasa Elena Axinte. Au ajutat si medicii neonatologi Alina Ilici, Cirstea Florentina si moasa Gabriela Popescu.
 
Nasterea in apa se incadreaza intr-un concept mai larg de conduita in timpul travaliului cu interventie minima si, numai la nevoie, asa-zisa 'atitudine naturista'. Posibilitatea nasterii in apa este una dintre tehnicile promovate de spitalul 'Regina Maria', in spiritul aceleiasi intentii declarate de a incuraja nasterea naturala.
 
Cada de nastere este identica cu cele folosite in sistemul privat german, care asigura conditii superioare de sterilitate, aparatura de sterilizare moderna, consumabile de unica folosinta, toate acestea permitand excluderea infectiilor instraspitalicesti de care se tem cel mai mult obstetricienii si neonatologii.
 
Nasterea in apa nu este singura noutate de acest tip la spitalul 'Regina Maria', pe langa aceasta, pacientele pot opta pentru nasterea intr-o pozitie aleasa chiar de pacienta (in picioare, lateral, pe scaun). Aceste optiuni, impreuna cu un set divers de servicii pentru care viitoarele mame pot opta – acupunctura, gimnastica prenatala sau recoltarea de celule stem – sunt menite sa ofere mamei si copilului cea mai buna ingrijire si confort emotional, necesare pentru o sarcina usoara si o nastere fara probleme.
 
Pretul nasterii in apa este de 2.280 de euro si include sase luni de consultatii pediatrice. AGERPRES

 

[SURSA]