SPECIALIZARI

30 de ani
experienta
internationala

 

Dr. Iosif Niculescu este medic chirurg ginecolog cu peste 30 de ani de experiență internațională în multiple ramuri ale specialității: tratamentul intensiv al pacientelor obstetricale în stare critică, uroginecologie, sonografie în obstetrică și ginecologie, sonografie de sân, operații endoscopice, endocrinologie ginecologică și reproducere umană.

1982 absolvent al Facultății de medicină Carol Davila, București

 

Absolvent al facultății de medicină Carol Davilla, promoția 1982, obține specialitatea de obstetrică-ginecologie în cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului (Polizu) în 1991, după care emigrează în Africa de Sud, unde a practicat în mai multe spitale, printre care și spitalul regional Edendale, din Pietersmarietzburg, Natal. Aici ajunge până la poziția de șef de departament și pune bazele secției de terapie intensivă obstetricală, de care s-a ocupat personal și care era a doua astfel de unitate din țară. În ultimii trei ani petrecuți în Africa de Sud, Dr. Iosif Niculescu a activat în cadrul unui departament afiliat Facultății de Medicină din Durban, cu o importantă activitate științifică concretizată în publicarea câtorva articole în reviste de specialitate.

2011 propriul cabinet privat în Sudul Germaniei

 

Începând cu anul 1999, Dr. Niculescu revine în Europa si practică în clinici și spitale din Germania, atât în sistemul public cât și în cel privat, urcând până la poziția de șef de secție. În perioada ianuarie 2009 – decembrie 2010 a fost director al spitalului de obstetrică și ginecologie Regina Maria din București. Rezultatele celor doi ani au fost peste așteptările echipei manageriale și ale acționarilor (de la 13 la 130 de nașteri pe lună), introducând concepte noi în atitudinea la naștere. Din 2011 îl găsim în propriul cabinet privat în sudul Germaniei, în parteneriat cu Dr. Ileana Maria Niculescu (soția). De la începutul anului 2014 s-a reîntors în România în colaborare cu Intermedicas, Mediplus, Polisano, Medsana și Sanador.

Obstetrica este o ramură a medicinei care se ocupă cu monitorizarea clinică și asistarea femeii în perioada de sarcină, naștere și postpartum. Include investigatii ecografice în sarcină, depistarea la timp a anomaliilor cromozomiale, generic conceptual numindu-se medicina materno-fetală.

În peste 30 de ani de experiență în diferite spitale și maternități, atât în Africa de Sud, cât și în Germania sau România, Dr. Iosif Niculescu s-a confruntat cu o paletă completă de cazuri clinice. A înființat și organizat secții de tratament intensiv al pacientelor obstetricale în stare clinică, inclusiv toate formele de patologie gravă asociată sarcinii, cum ar fi preclansie severă, boli cardiace în timpul sarcinii, boli autoimune în timpul sarcinii (lupus), alte boli sistemice (rinichi, ficat etc.). Din fericire, tehnicile și aparatura medicală contemporane au făcut tratamentul multor afecțiuni grave mai eficient și mai sigur, astfel încât să putem oferi cea mai bună îngrijire pacientelor care se confruntă cu astfel de probleme.

Intervențiile laparoscopice implică utilizarea unui echipament special și necesită personal medical de înaltă specializare și experiență. Cu ajutorul laparoscopiei se poate vizualiza cu mare acuratețe și opera în cavitatea peritoneală. Avantajele acestei tehnici sunt multiple: riscul redus de infecție sau tromboembolii în comparație cu tehnicile chirurgicale clasice, complicații mai reduse și cu o incidență mai mică, perioada mai scurtă de recuperare (în multe cazuri, pacienta este externată a doua zi), starea generală mai bună imediat după intervenție, un rezultat cosmetic mai bun.
Durerile abdominale ce pot apărea după acest tip de intervenție sunt în general neglijabile, la fel și cele de umăr sau la nivelul toracelui în timpul respirației, ca rezultat al unei iritații temporare a diafragmului.

Laparoscopic se poate efectua:
  • excizia anumitor structuri intra-uterine, la nivelul cavității uterine
  • septuri
  • polipi
  • fibroame
  • excizia chisturilor ovariene
  • rezolvarea patologiei tubare
  • rezolvarea aderențelor la nivelul organelor pelvine
  • excizia fibroamelor uterine (miomectomie)
  • extirparea totală sau subtotală a uterului (histerectormie)

Experiența dr Niculescu în tehnicile chirurgicale laparoscopice a fost dobândită în Germania, după absolvirea cursurilor de specialitate în cadrul spitalului Universitar din Giessen. În perioada în care a lucrat în Germania, Dr. Niculescu și-a perfecționat tehnica realizând sute de atfel de intervenții în Spitalul Orașenesc din Braunschweig, Spitalul St. Bernward din Hildesheim și spitalul Bogenhausen din Muchen.

Neplăcere cu care se confruntă o parte dintre femeile cu multiple nașteri, pierderea involuntară de urină în urma strănutului, tusei, mersului alert sau orice activitate ce pune presiune pe vezica urinară este un simptom, nu o afecțiune în sine. În cele mai multe cazuri, diagnosticul din spatele acestor manifestări este cel de prolaps genital, ce implică modificări la nivelul structurilor pelvine de rezistență (mușchi, aponevroze etc.) astfel că uterul, rectul, vezica urinară sau chiar vaginul își pot modifica poziția lor normală. Travaliul prelungit, nașterea unor copii cu greutate mare, o deficiență congenitală a stucturilor ce susțin organele pelviene, obezitatea, menopauza sau intervenții precum histerectomia sunt câțiva dintre cei mai importanți factori ce pot determina apariția acestei condiții. Din fericire, toate aceste cazuri pot fi tratate azi în mod minim invaziv cu ajutorul tehnicilor de chirurgie pe cale vaginală sau combinat abdominal-vaginal.

Tehnicile pe cale vaginală sunt intens folosite în marea majoritate a clinicilor din Germania, unde rate de 60-80% din aceste operații sunt realizate pe cale vaginală. În cadrul acestei metode sunt folosite tehnicile moderne de implanturi de benzi suburetrale sau plase pentru corecția prolapsului, care au rezultate mult mai bune în tratamentul prolapsului și incontinenței de urină, comparativ cu tehnicile clasice de tratament. Pe de altă parte, histerectomiile pe cale vaginală (extirparea uterului pe cale vaginală) sunt operații care rareori durează mai mult de o oră, se poat afectua în anestezie locoregională și rareori implică spitalizare post-operatorie peste 48 de ore (față de cel puțin două săptămâni în cazul operațiilor abdominale). Histerectomiile pe care vaginală realizate de Dr. Niculescu sunt mult peste 1500, cu o rată minimă (sub media raportată în literatură) de complicații.

Ecografia este o investigație neinvazivă, lipsită de riscuri pentru mamă și făt, precisă și accesibilă, care face parte din examenele de rutină în pratica obstetricală. Examinarea sarcinilor  în timp real cu ajutorul aparaturii sonografice permite atât evaluarea embrionului și fătului cât și a placentei, lichidului amniotic, cordon ombilical etc. 

Ecografii de rutină în timpul sarcinii:

7 – 9 săptămâni – confirmarea sarcinii, excluderea posibilelor patologii uterine asociate sarcinii, confirmarea viabilității sarcinii, stabilirea vârstei gestaționale și data probabilă a nașterii.

12-14 săptămâni – măsurarea translucenței nucale și evaluarea osului nazal, eventual a inimii, dar și a embrionului în general, în cadrul screening-ului pentru depistarea aneuploidiilor (anomalii cromozomiale)  

18 – 22 săptămâni – egografia de morfologie fetală care urmărește prezența sau absența malformațiilor fetale, apreciază creșterea și dimensiunile fătului, prezența unor eventuale anomalii și constată sexul fătului

29-32 săptămâni – a două morfologie fetală, în care se avaluează creșterea, poziția, gradul de maturizare a placentei, prezentația fătului, eventuale suferințe fetale 

34 – 36 săptămâni – evaluează mărimea și greutatea fătului, poziția și gradul de maturitate a placentei, prezentația fătului, eventuală suferință fetală.

Pe lângă aceste examinări ecografice de rutină, poate apărea necesitatea repetării lor la intervale mai scurte și la alte perioade ale sarcinii. 

Sistemul reproductiv este în mare măsură coordonat de funcționarea multiplelor glande endocrine, multe dintre afecțiunile ginecologice dezvoltându-se pe fondul unor disfuncții ale acestora. De aceea este important, mai ales în cazul unui diagnostic precum ovare polichistice, fibrom sau infertilitate, lipsa ovulației, ca abordarea medicală să acopere și investigarea și tratarea întregului sistem endocrin.

Ecografia mamară reprezintă metoda imagistică neinvazivă și neiradiantă de investigare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor pentru diagnosticarea precoce a tumorilor de sân. Durează între 15 și 30 de minute, poate fi efectuată sau repetată la orice vârstă. Este o metodă de investigare a sânilor complementară mamografiei, poate fi folosită și independent, mai ales în cazul femeilor tinere. Nu înlocuiește mamografia, ci doar o completează în cele mai multe cazuri.

Managementul calității în practica medicală este un concept nou, fără a cărui înțelegere și practică nu se poate concepe practica nici măcar la nivelul unui cabinet. În perioada în care am practicat în Germania, a fost necesar să urmez trei cursuri de managementul calității în cabinetul ginecologic, managementul criticilor, managementul timpului de așteptare și al relației cu pacienta, client service, managementul sistemelor computerizate de administrarea datelor, evidența activității cabinetului etc.

South African Medical and Dental Council

Royal College Obstetricians and Gynaecologists – London

South African Maternal-Fetal Medicine Society

Berufsverband der Frauenarzte

Deutsche Gesellschaft fur Kontinenz

Camera Medicilor din Landul Bavaria

Colegiul Medicilor din Romania

Societatea Europeană de Ginecologie Endoscopică (ESGE)